Spanje heeft zich ten koste van Frankrijk geplaatst voor de halve finale van het EK. Xabi Alonso was in zijn honderdste interland met twee doelpunten de grote man: 2-0. Woensdag wacht in Donetsk buurland Portugal, dat donderdag al Tsjechië uitschakelde.

De ploeg van bondscoach Vicente Del Bosque, waar Cesc Fabregas als valse spits de voorkeur kreeg boven Fernando Torres, nam vanaf de eerste balomwentelingen het initiatief. Aanvankelijk leidde dat niet tot kansen, maar Spanje controleerde en Frankrijk zag zich geen andere mogelijkheid dan terug te zakken en af te wachten. De Fransen begonnen defensief en slaagden er nooit in serieus weerwerk te bieden.

Na twintig minuten spelen werd het Spaanse geduld beloond: Andrés Iniesta stuurde Jordi Alba met een fraai steekballetje over de linkerflank weg. De linksback legde de bal vervolgens panklaar voor de opgekomen Xabi Alonso. De middenvelder van Real Madrid kopte vervolgens in zijn honderdste interland met een stuiter raak.

Veel veranderde het doelpunt niet aan het spelbeeld. Bondscoach Laurent Blanc en zijn spelers hielden vast aan de verdedigende speelwijze, getuige het feit dat aanvallende smaakmakers als Jérémy Ménez en Samir Nasri op de reservebank begonnen. Illustratief was dat het enige Franse gevaar in de eerste helft uit een dood spelmoment kwam. Een goede vrije trap van Yohan Cabaye werd door Iker Casillas tot hoekschop verwerkt.