Volgens Michal Bilek heeft Portugal zich volledig verdiend geplaatst voor de halve finale van het EK. De bondscoach van Tsjechië moest donderdag lijdzaam toezien hoe zijn ploeg door een goal van Cristiano Ronaldo verloor van Portugal.

‘Natuurlijk zijn we teleurgesteld’, analyseerde Bilek kort na afloop. ‘We wilden onze droom uit laten komen en keken uit naar een eventuele halve finale en finale. We hebben ervoor gevochten, maar Portugal was simpelweg beter. Zij hebben meer kansen gekregen.’

Waar Tsjechië in de eerste helft kon meekomen, was Portugal na rust de betere ploeg. ‘In de tweede helft verloren we kracht en energie en moest doelman Petr Cech ons lang op de been houden. Onze tegenstander was veel beter. Gek was dat niet. Hun aanvallers spelen bij prachtige clubs’, doelde Bilek onder meer Ronaldo (Real Madrid) en Nani (Manchester United).

Bilek legt uit dat hij zijn ploeg expres met een defensieve tactiek het veld instuurde. ‘Tegen Portugal kun je niet open spelen. Op de counter is het team moeilijk te stoppen. Dat heeft iedereen al kunnen zien.’

Van een mislukt EK wilde Bilek ondanks de uitschakeling in de kwartfinale niets weten. ‘Ik ben best tevreden. Niemand had immers verwacht dat wij de kwartfinales zouden halen. Dat was al een succes.’ (Tom Knipping)