Spanje heeft met de zege in de kwartfinale tegen Frankrijk een recordreeks van Italië, Nederland en West-Duitsland op EK’s geëvenaard. De verdedigend Europees en wereldkampioen is inmiddels tien EK-wedstrijden ongeslagen.

De reeks zonder nederlaag begon op het EK 2008, toen Spanje met overwinningen op Rusland (4-1), Zweden (2-1), Griekenland (2-1), Italië (0-0, na penalty’s), andermaal Rusland (3-0) en Duitsland (1-0) de Europese titel pakte.

Ook tijdens de huidige Europese eindronde verloor Spanje nog geen wedstrijd. In het openingsduel hield Italië de Spanjaarden op een 1-1 gelijkspel, waarna Ierland (4-0) en Kroatië (1-0) wel het onderspit moesten delven. Spanje kan na de overwinning op Frankrijk in de halve tegen Portugal het record alleen in handen krijgen.

Uitgerekend tegen Portugal verloor Spanje acht jaar terug voor het laatst een EK-wedstrijd. De zege van het gastland betekende voor La Furia Roja dat het al na de groepsfase naar huis moest, omdat de latere Europees kampioen Griekenland zich op basis van een beter doelsaldo voor de kwartfinale plaatste.

Nederland was in 1996 het laatste land dat tien EK-duels achtereen niet verloor. Op weg naar de Europese titel van 1988 won het Nederlands elftal vier duels op rij, waarna het op het EK 1992 na drie succesvol verlopen groepswedstrijden pas in de strafschoppenserie van Denemarken verloor. Die wedstrijd gaat officieel de boeken in als gelijkspel. Op het EK 1996 kwam er in de derde groepswedstrijd tegen Engeland (1-4) een einde aan de ongeslagen status van Oranje.

Italië vestigde het record van tien ongeslagen duels in de periode 1968-1988. De eerste drie duels leverden de Azzurri in 1968 de Europese titel op, waarna het als gastland in 1980 eveneens vier duels op rij niet verloor maar desondanks vierde werd, omdat het na strafschoppen van Tsjechoslowakije verloor in de strijd om het brons. Op het EK van 1988 verloren de Italianen in de halve finale uiteindelijk van de Sovjet-Unie (0-2).

De ongeslagen reeks van tien wedstrijden leverde West-Duitsland zelfs twee Europese titels op. In 1972 werd Die Mannschaft ten koste van België (2-1) en de Sovjet-Unie (3-0) voor het eerst Europees kampioen. Vier jaar later reikte het via Joegoslavië opnieuw tot de finale, waarin Tsjechoslowakije de penalty’s beter nam. Het EK in 1980 bracht Duitsland na vier duels zonder nederlaag een tweede EK-trofee, waarna het derde groepsduel in 1984 tegen Spanje (0-1) verloren ging. (Tim Vos)