Cristiano Ronaldo neemt het donderdagavond in de kwartfinale van het EK met Portugal op tegen Tsjechië. De sterspeler in de ploeg van bondscoach Paulo Bento heeft nog één doelpunt nodig voor een evenaring van een Portugees record.

Cristiano Ronaldo voerde zijn EK-productie in de laatste groepswedstrijd tegen Nederland (2-1 winst) op naar vijf treffers in twaalf eindrondewedstrijden. Hij trof eerder al doel tijdens de EK-toernooien van 2004 (twee treffers) en 2008 (één).

Een zesde EK-doelpunt zou de aanvaller op gelijke hoogte brengen met voormalig Portugees international Nuno Gomes. Die maakte op de EK-eindronden van 2000, 2004 en 2008 zes treffers namens de Portugese nationale ploeg.

Cristiano Ronaldo is de enige speler die sinds 2004 op alle grote toernooien minimaal één keer scoorde. Behalve op de bovengenoemde EK’s deed hij dat ook op de WK-eindronden van 2006 (één goal) en 2010 (ook één).

Met zijn EK-goals nadert Cristiano Ronaldo een select gezelschap in de historie van het EK. Tot dusverre slaagden er maar zeven spelers in minstens zes keer te scoren op EK-eindronden. De Zweed Zlatan Ibrahimovic voegde zich afgelopen dinsdag met zijn goal tegen Frankrijk (2-0) als laatste bij dat groepje (zes EK-goals).

Behalve de Portugese smaakmaker kunnen ook Tsjechisch international Milan Baros en de Engelse aanvaller Wayne Rooney nog progressie boeken op de eeuwige EK-topscorerslijst, zoals blijkt uit onderstaande lijst. (Ramon Min)

Klik op onderstaand beeld voor een grotere weergave