Cristiano Ronaldo heeft zich met zijn winnende goal tegen Tsjechië (1-0) gekroond tot meest waardevolle speler aller tijden op EK-eindrondes. Tot aan de kwartfinale tegen de Tsjechen stond Michel Platini op de combinatielijst van doelpunten en assists met negen goals bovenaan de lijst, maar Ronaldo is inmiddels op gelijke hoogte gekomen met de huidige voorzitter van de UEFA.

Slechts twee spelers scoorden in de EK-historie meer dan Ronaldo. Naast Platini (negen treffers) is dat Alan Shearer (zeven treffers). Mogelijk komt Ronaldo, die dit seizoen al 69 officiële doelpunten maakte, in de halve finale al op gelijke hoogte met Shearer. Portugal speelt woensdagavond tegen de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Spanje om een plek in de eindstrijd.

Lange tijd leek Ronaldo zijn productiviteit in Madrid achter te hebben gelaten, maar in de laatste poulewedstrijd tegen Nederland liet de aanvoerder van Portugal zien ook op grote toernooien uit te kunnen blinken. Met twee goals velde hij Oranje en steeg hij op de MVP-lijst naar de tweede plaats, die hij moest delen met Jürgen Klinsmann, Dennis Bergkamp en Karel Poborsky.

Van de overige spelers die tijdens dit EK actief zijn, staat ook Bastian Schweinsteiger (twee goals en vijf assists) hoog genoteerd op de MVP-ranglijst aller tijden. Vlak achter hem staan Wayne Rooney (vijf goals, één assist) en Cesc Fabregas (drie goals, drie assists). (Willem van Beeren & Tim Vos)