Miroslav Klose scoorde vrijdagavond tegen Griekenland voor de zeventiende keer op een groot toernooi. De 33-jarige aanvaller is nog slechts één doelpunt verwijderd van het record zijn landgenoot Gerd Müller, die in totaal achttien goals maakte op een EK of WK.

De treffer tegen Griekenland was bovendien alweer de 65ste uit de interlandloopbaan van Klose. Müller voert de Duitse topscorerslijst aan met 68 interlandgoals. Waar zowel Müller als Klose veertien WK-doelpunten achter hun naam hebben staan, daar loopt Klose er op Europese eindtoernooien nog eentje achter op Der Bomber.

Tot aan vanavond stond Klose nog op gelijke hoogte met een andere roemruchte landgenoot. Jürgen Klinsmann maakte in de jaren tachtig en negentig de vijandige defensies onveilig door zestien keer doel te treffen op grote toernooien. Klinsmann is van het drietal met vijf goals wel de meest trefzekere op EK-eindrondes.

Achter het Duitse spitsentrio is Frankrijk met Michel Platini en Just Fontaine goed vertegenwoordigd. Platini maakte negen doelpunten op EK’s en vijf op WK’s. Fontaine schoot tijdens het WK 1958 uit zijn slof met dertien goals en scoorde nooit op een EK.

De hoogst genoteerde Nederlander is Dennis Bergkamp, die in het shirt van het Nederlands elftal vier EK- en zes WK-doelpunten maakte. Johnny Rep scoorde acht keer voor Oranje op een groot toernooi, Wesley Sneijder volgt met zeven. (Tim Vos)