Italië heeft zich ten koste van Engeland geschaard bij de laatste vier van het EK. Nadat honderdtwintig minuten zonder doelpunt verstreken waren, toonde de ploeg van bondscoach Cesare Prandelli zich bekwamer in de strafschoppenreeks.

In de halve eindstrijd is aanstaande donderdag in Warschau Duitsland, dat vrijdag afrekende met Griekenland, de volgende tegenstander.

De twee ploegen schotelden de toeschouwers in Kiev een enerverend duel voor. Dat de teams in de honderdtwintig noodzakelijke minuten niet tot scoren kwamen was een klein wonder. De wedstrijd was amper aan de gang of Daniele de Rossi was dichtbij een doelpunt met een technisch fraaie poging van afstand. De Engelse doelman Joe Hart zag de bal tot zijn opluchting op de paal belanden.

Nog geen minuut later moest doelman Gianluigi Buffon aan de overkant handelend optreden bij een verraderlijk puntertje van de opgekomen back Glen Johnson. En nog binnen het kwartier legde Johnson een knappe voorzet op het hoofd van Wayne Rooney, maar de aanvaller van Manchester United had het vizier te hoog staan.

Zo bleef het spel tot de allerlaatste seconde van de eerste helft heen en weer golven. Namens Italië stichtte Mario Balotelli enkele malen gevaar, terwijl Engeland in de persoon van Danny Wellbeck zomaar op voorsprong had kunnen komen. De jongeling schoot echter te druistig in na een prima uitgevoerde counter.