Ondanks de uitschakeling na strafschoppen tegen Italië was de Engelse bondscoach Roy Hodgson na afloop trots op zijn elftal.

De Italianen toonden zich na honderdtwintig doelpuntloze minuten bekwamer in het nemen van strafschoppen. ‘Toen het op penalty’s aankwam, heb ik even gedacht dat het wel eens ons toernooi zou kunnen worden. We hadden immers veel op strafschoppen getraind’, aldus de Engelse keuzeheer.

‘Dat heeft jammer genoeg niet geholpen. Toch neem ik mijn spelers niets kwalijk. Ze hebben gevochten als leeuwen en waren moegestreden, de accu was helemaal leeg op het einde.’

‘Toen de Italianen hun penalty misten, zag ik het zonnig in. Ik wist dat wij vijf specialisten hadden. Dat uiteindelijk Ashley Young en Ashley Cole misten, kan gebeuren. Op de training schoten ze alles onberispelijk raak, maar het is iets anders met volgelopen benen en de intense druk.’

Toch bleef Hodgson met een katterig gevoel achter. Het was sinds het WK van 1990 de zesde keer op een eindtoernooi dat de Engelsen na strafschoppen naar huis moesten. ‘We zijn uitgeschakeld zonder een wedstrijd te verliezen. Dat is een wrang gevoel’, stelde Hodgson niettemin.