Andries Jonker (49) gaat de technische staf van VfL Wolfsburg versterken. De Amsterdammer, die het voorbije seizoen coach was van het amateurteam van Bayern München, wordt assistent van Felix Magath.

In Beieren moest Jonker als tweede-elftalcoach deze zomer plaatsmaken voor clubicoon Mehmet Scholl. Het aanbod om het hoogste jeugdelftal van Bayern München onder zijn hoede te nemen, alom beschouwd als prestigieuze functie, wees de vroegere coach van FC Volendam, MVV en Willem II af. De voorbije periode werd hij ook genoemd als kandidaat voor het hoofdtrainerschap van Hertha BSC.

In 2009 werd Jonker aangesteld als rechterhand van Louis van Gaal. In het seizoen 2010/11 fungeerde hij de resterende vijf competitieduels, na het ontslag van Van Gaal, als interim-coach en loodste de hoofdmacht naar de voorronde van de Champions League.

De komst van een nieuwe co-trainer in Wolfsburg was gewenst. Bij Magaths terugkeer in maart 2011 bleef diens vaste assistent Seppo Eichkorn werkzaam voor Schalke 04. En Pierre Littbarski werkt intussen alleen nog als scout voor Die Wölfe.

Bij de nieuwe werkgever van spits Bas Dost is Jonker de tweede van Bayern München afkomstige zomerversterking. Eerder legde VfL Wolfsburg de Kroatische aanvaller Ivica Olic transfervrij vast.