Vicente del Bosque reageerde na afloop nuchter op de zege van Spanje na strafschoppen tegen Portugal. ‘Het was een zeer gelijkwaardige wedstrijd.’

‘Misschien waren we een stukje beter in de verlenging, ze zagen er toen moe uit. Daarvoor waren er maar weinig kansen geweest’, wees Del Bosque op het gebrek aan grote mogelijkheden. ‘Het was niet makkelijk om door hun verdediging te komen’, complimenteerde de Spanjaard de Portugezen met hun defensieve kracht.

Verdediger Sergio Ramos was vastberaden om een strafschop te nemen. ‘Ik wilde er nu weer een nemen, na mijn misser in de Champions League.’ Ramos schoot in de halve finale tegen Bayern München nog hoog over, waardoor de Duitsers naar de finale gingen, waarin Chelsea vervolgens de betere was na penalty’s. Nu scoorde hij nota bene met een Panenka.

‘Na zo’n lang seizoen gaan er veel emoties in mij om. We verdienen dit en we zijn natuurlijk erg blij. Ik ben trots om een Spanjaard te zijn en voor dit team te spelen’, was Ramos blij na afloop van de gewonnen halve finale.

Zondag 1 juli staat Spanje voor de derde keer op rij in de finale van een groot toernooi en kan het de eerste Europees kampioen ooit worden die zijn titel met succes verdedigt. Donderdagavond wordt duidelijk of Duitsland of Italië de tegenstander van de Spanjaarden wordt.