Joey Barton wordt bij zijn eerstvolgende ernstige misstap ontslagen. Queens Park Rangers heeft zich in onderling overleg het recht toegeëigend het contract met de omstreden middenvelder te ontbinden indien deze opnieuw over de schreef gaat.

Tijdens het competitieduel met Manchester City tijdens de laatste speelronde kreeg Barton de rode kaart voor het uitdelen van een elleboogstoot aan Carlos Tévez. Vervolgens schopte hij Sergio Agüero van achteren. De daden kwamen hem te staan op twaalf wedstrijden schorsing en een boete van bijna 95 duizend euro, zo besloot de tuchtcommissie van de FA.

Barton tekende vorig jaar een contract tot medio 2015 bij QPR. Maar de club is al zó vaak in verlegenheid gebracht, dat het QPR hem bij de volgende uitbarsting zegt te ontslaan. Deze maand werd de Engelsman ook nog eens gearresteerd vanwege een ruzie in het uitgaansleven. ‘Joey’s gedrag tegen Manchester City en zijn daaropvolgende acties zijn onacceptabel’, zegt QPR-directeur Philip Beard. ‘En dat hebben we hem ook laten weten.’

Want hoewel Barton een laatste kans krijgt, is hem inmiddels wel de aanvoerdersband afgenomen. Daarnaast moet de enkelvoudige international zes weeksalarissen inleveren. Hij zal bovendien géén deel uitmaken van de selectie die volgende maand tijdens de voorbereiding een tournee door Azië maakt.

‘Ik was roekeloos en verdien straf’, is Barton schuldbewust. ‘Geld is niet belangrijk voor me. Maar het verliezen van de aanvoerdersband doet, net als het missen van twaalf wedstrijden, erg veel pijn.’